Săptămâna care a trecut am încununat încă o acțiune plină de noi informații și experiențe diverse a proiectului #EcoLab: primul tur ghidat din Valea Jiului pe temele peisajului cultural și urbanismului. 🌇Coordonat de arhitectul Mihai Danciu, itinerariul a fost conceput pentru studenții Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, aflați în practică în Valea Jiului sub coordonarea cadrelor didactice Andrei Mitrea și Dana Milea.
Luând la pas partea de nord a orașului Petroșani, participanții au descoperit cum s-a făcut integrarea urbanistică a unor construcții precum Muzeul Mineritului, cartierele de locuințe colective, coloniile muncitorești și ale funcționarilor, miniere și feroviare, impactul artei contemporane, relația campusului universitar cu orașul, fostul sit al Minei Dâlja. Nu fără a neglija relația cu elementele naturale de importanță majoră din proximitate: Munții Parâng, Jiul de Est, pârâul Maleia, dealul Dâljii.
Prezentarea a vizat și trecerea prin perioadele istorice reprezentative, de la industrializare până la perioada interbelică, comunistă și cea contemporană. ☝️Cu ajutorul lui Mihai, cei 15 studenți au putut înțelege și analiza suprapunerea dintre straturile istorice pe plan național și internațional și evalua în acest fel calitatea arhitecturii contemporane în comparație cu cea istorică, cu precădere impactul asupra mediului natural pre-existent. 📷Parcursul turului a fost documentat prin lentilele fotografului Ursu Vlad Adrian, căruia îi mulțumim pentru răbdare. *Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului ”ECOLAB VJ - laborator urban de arte și ecologie”, derulat de Asociația urbanlab.vj și #cofinantat de AFCN
Data desfasurare: Iulie 13
Coordonator: Mihai Danciu
Beneficiari: 15 studenti
Locatie: Petroșani, Valea Jiului