EcoLab, proiectul de intervenție culturală pentru Valea Jiului,
se încheie cu un eveniment multidisciplinar
După 9 luni de activitate susținută și o colaborare care a adus împreună, artiști, peisagisti, urbanisti, fotografi, membrii ai ONG-urilor și membrii ai comunității din Valea Jiului, proiectul „EcoLab: Laborator de arte și ecologie” ajunge la final.
Pornit din nevoia de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de mediu în Valea Jiului, laboratorul a mobilizat comunitatea locală și a invitat la o reflecție mai profundă asupra relației cu mediul și a impactului activităților umane asupra ecosistemelor. Echipa urbanlab.vj și partenerii, printre care teatru, școli, licee și facultăți locale, au organizat numeroase acțiuni în Petroșani, Petrila și în împrejurimi: 4 ateliere, 5 tururi interactive exploratorii de apropiere a comunității de natură, 2 performance-uri live, precum și numeroase discuții - activități educaționale și artistice menite să determine locuitorii din Vale să ia parte la acțiunea schimbării. Beneficiari au fost peste 200 de participanți - preponderent adolescenți, dar și tineri și adulți din mai multe localități din Vale-, atrași încă din martie. Laboratorul au urmărit dezvoltarea unor soluții creative și inovatoare de activare comunitară prin artă pentru Valea Jiului, demonstrând astfel că arta poate fi un instrument puternic în schimbarea mentalităților și a comportamentelor.
Pentru a sărbători și a marca rezultatele proiectului, la finalul lunii octombrie, echipa invită publicul larg la un eveniment de încheiere. Acesta va avea loc în Sala Artelier de la Teatrul Dramatic "I.D. Sîrbu" Petroșani (gazdă și partener principal) pe data de 30 octombrie.
”Vom realiza un showcase al activităților desfășurate, concentrată într-o experiență imersivă care va include un spectacol de teatru, o expoziție de lucrări artistice, fotografie, o compoziție muzicală originală, precum și proiecții video care ilustrează parcursul proiectului și impactul său asupra comunității. Invităm întreaga comunitate locală să ni se alăture ca să celebrăm obiectivele atinse în cadrul proiectului și să reflectăm asupra viitorului zonei noastre” (Bogdan Popa, vicepreședintele urbanlab.vj și unul dintre coordonatorii proiectului)
Participarea la eveniment este liberă. Programul de vizitare al expoziției este între orele 14.00 și 20.00. Spectacolul de teatru al trupei de copii ”The Dreamers” va avea reprezentația la ora 18.00. La finalul evenimentului, publicul e invitat să rămână la o sesiune deschisă de discuții.
Deși proiectul se încheie oficial, demersul Urban Lab rămâne constant în mijlocul comunității. Pentru următoarele luni, urmează să fie diseminate metodele de lucru din cadrul laboratorului, printr-o broșură de bune practici de activare comunitară prin #ecoart, disponibilă curând pe paginile organizației, inclusiv pe site: www.urbanlab.ro
*Despre organizator:
Urban Lab Valea Jiului este o organizație non-guvernamentală fondată în decembrie 2019, dedicată îmbunătățirii mediului natural și construit din Valea Jiului. Parte a unei inițiative regionale de sustenabilitate din estul Europei, Urban Lab promovează reabilitarea patrimoniului construit și protejarea peisajului montan. Prin colaborări cu alte ONG-uri, cetățeni, companii și autorități, asociația atrage atenția asupra problemelor urbane și de meniu și creează soluții pentru rezolvarea acestora. Prin conștientizarea problemelor de mediu, ne propunem să inspirăm acțiuni concrete și să contribuim la un mediu mai curat și mai sănătos pentru generațiile viitoare.
Contact: +40726957720 / urbanlab.vj@gmail.com
**Proiectul “EcoLab VJ: Laborator urban de arte și ecologie” se derulează în perioada martie-noiembrie 2024 și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***Partenerii proiectului: Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu Petroșani, Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” Petroșani, Trupa de teatru ”The Dreamers”, Ziarul Exclusiv, Tipografia Coworking Space, UPSU (University of Petroșani Students Union), Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Petroșani, Valea Jiului Implicată, Valea Jiului Development Society Project, Plastic Art Performance collective, Asociația ecologică și umanitară ”Copacul vieții”, Revista Cultura, Știrea Verde, Radio România Cultural, Asociația Culturală Metropolis, Asociația de pe Vale, Asociația ”Copii pentru viitor”, Asociația Mai Mult Verde, Asociația Developing Art